×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Csillagtúrák

Győr felfedezése mellett a várost körülölelő vidék is tartogat látnivalókat, programokat. Csillagtúránkra indulhatunk a Pannonhalmi Főapátságot célba véve, a Sokorói-dombság lankái várnak levendulaföldekkel, szőlőültetvényekkel, ahol a borok útján kalandozhatunk. Nyugatra a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna által közrefogott Szigetköz települései várnak jól kiépített kerékpáros útjaikkal.

 

Pannonhalma – Bencés Apátság

 

 

Hagyomány és modernitás

A bencés apátságokban ezeréves hagyományra tekint vissza a növények termesztése, melyek közül számban mindig is legjelentősebbek a gyógynövények voltak. A 17-18. századi pannonhalmi bencés gyógyszerészektől számos receptúra maradt fenn, amelyek ma is kiválóan használhatóak különböző gyógyhatású termékek előállítására. E receptek felújításával született meg az ”apátsági termékcsalád”: likőrök, gyógyteák, borecetek, kozmetikumok és különféle csokoládék. A Pannonhalmán letelepedett bencés szerzetesek mindig szoros kapcsolatban voltak a szőlőtermesztéssel és a borkészítéssel is. Az ősi szőlő- és borkultúra felélesztését tűzte ki célul a közösség, amikor új, építészetileg is kiemelkedő pincét és borházat építtettek, amely 2010-ben az ”Év Pincészete” címet is elnyerte.

 

Apátság

A Géza fejedelem által 996-ban Szent Márton tiszteletére emelt bencés rendi monostor kiemelt hídfőállása az elmúlt évezred magyar és európai történelmének, kultúrájának. Falai közt rendszeresen megfordultak magyar és külföldi uralkodók, a várrá alakított monostort többször is ostromolta a tatár és a török is. A különféle korok stílusát magukon hordozó épületrészek az őket körülvevő természeti környezettel harmonikus egységet képezve magasodnak a szőlőültetvényekkel tagolt pannon táj fölé, békét és nyugalmat sugározva a rájuk feltekintő vándorokra. A világörökség részét képező Főapátság több, mint ezer éve hirdeti a rendalapító Szent Benedek jelmondatát: „Ora et Labora! – Imádkozzál és dolgozzál!”. Pannonhalma egy hely, ahol a lélek – szellem – test egysége kézzelfogható valósággá válik.

 

Arborétum és gyógynövénykert

Pannonhalmán a szerzetesek már a legkorábbi időktől kezdve gyógyászati tevékenységet is folytattak. A gyógynövényes kertben termesztett növényekből teákat, kenőcsöket, fürdőket, alkoholos tinktúrákat készítettek, melyek receptúrái a Könyvtárban őrzött régi kötetekben máig fellelhetők. Az évszázados tradíció továbbélését és fejlődését szolgálja a levendula ültetvények és a gyógynövénykert ölelésében található Gyógynövényház és látvány levendulalepárló-üzem. Az elmúlt évszázadokban a szerzetesek utazásaik során különféle dísz- és haszonnövényeket is beszereztek, melyek a mai formájában 1802 óta fennálló, számos növényritkasággal büszkélkedő Arborétum alapját is jelentették. A Pannonhalmi-dombság honos növényfajai harmonikus egységet képeznek a világ minden tájáról származó fafajokkal.

 

 

A komáromi erődrendszer

 

KOMÁROM – A város, ahol az Arany ember is élt…, a homokdomb, ahol Klapka György 1849-ben földerődöket emelt…, a titkos hely, ami 45 évre még a térképekről is eltűnt….

A komáromi erődök Közép-Európa legnagyobb, épen fennmaradt, újkori erődjei, kedvelt és kiváló helyszínei a családi kirándulásoknak. Az erődök egyedi jellege, az évszázados falak, a várárkok és kazamaták hangulata különlegessé és izgalmassá varázsolja az itt töltött órákat. A dél-komáromi Monostori Erőd, Igmándi Erőd, és Csillag Erőd alkotta erődrendszer kiemelten jelentős nemzeti műemlékünk, mely szerepel az Unesco Világörökség Várományosi listáján.

Kaland, történelem, kultúra, művészet és műemléki környezet, mindezt egyben nyújtja Látogatóinak a komáromi erődrendszer.

 

 

 

 

 

 

 

Az erődök állandó kiállításai:

A láthatatlan erőd

„Várak, erődök, vitézek” hadtörténeti kiállítás

Sütőipari emléktár/Kenyérmúzeum (márciustól - novemberig látogatható)

Szabadtéri Haditechnika Park

Monarchia kiállítás (márciustól - novemberig látogatható)

Szovjet kiállítás (márciustól - novemberig látogatható)

Vörös árnyalatok - szovjet kiállítás (márciustól - novemberig látogatható)

XIX. Századi ágyúkiállítás (márciustól - novemberig látogatható)

 

 

Bővebb információ:

Monostori Erőd Nonprofit Kft.

Komárom, Duna-part 1.

+36-34/540-582

e-mail: info@fort-monostor.hu

www.erod.hu

www.fort-monostor.hu

 

 

Szigetköz

Magyarország legnagyobb szigete, a „Duna ajándékának” tartott 375 km2 területű Szigetköz a Mosoni-Duna és a Nagy-Duna között fekszik. Legnagyobb vonzereje gazdag növény- és állatvilága, különleges szépségű, egyedülálló vízi világa, mely a turisták kedvelt célpontja. A Duna-menti nemzetközi kerékpárút (EuroVelo 6) része a Szigetközön átvezető szakasz. A Duna alkotta táj megannyi szépsége, gazdag növény- és állatvilága fogadja a környékre látogatókat.

 

Hédervár

Győrtől 21 km-re észak-nyugatra, a Szigetköz közepén található község. A Héderváry-kastély legrégebbi része a XIII. századig vezethető vissza, az 1700-as évek második felében barokk, a XIX. században romantikus stílusban építették át. A közel 10 hektár nagyságú, eredetileg francia jellegű, de később angolparkká átalakított kastélyparkban az őshonos fák mellett egzotikus növények is találhatók.

 

Lipót

Győrtől 27 km-re észak-nyugatra elhelyezkedő község. A Szigetköz Gyöngyszemeként emlegetett Lipóti Termál- és Élményfürdő nyugodt, csodálatos természeti környezetben két gyógyvizes medencével, úszómedencével, gyermekpancsolókkal, sodrófolyosóval, pezsgőfürdővel, szaunával, masszázselemekkel teli élménymedencével, egy 1200 m2-es strandmedencével várja a fürdőzni vágyókat.

További információ:

www.lipotfurdo.hu

 

Észak-Hanság

Hazánk egykori legnagyobb összefüggő lápterülete, napjainkban 330 km2 kiterjedésű égererdők, mocsaras rétek, legelők, lápok, rekettyések birodalma, rendkívül gazdag állatvilágnak ad otthont.

 

Lébény

Győrtől 26 km-re fekvő település. A falu ékessége, a Szent Jakab apostol plébániatemplom a XIII. század elején épült, Magyarország egyik legjelentősebb román kori építészeti emléke. Lébény főterén áll hazánk egyik legjelentősebb műemléke, a XIII. század elején épült román stílusú Szent Jakab templom, egykori bencés apátsági templom és középkori monostor. Bár a történelem viharai nyomokat hagytak Isten házán az elmúlt több mint 800 év alatt, ennek ellenére ma is épségben, méltóságteljesen emelkedik ki környezetéből.

Árpád-kori templomunk, Magyarország ékes román kori gyöngyszeme, egész évben várja a látogatókat, zarándokokat. Fővédőszentje Szent Jakab apostol, akinek Santiago de Compostela-i sírját zarándokok milliói keresik fel évente. Látogasson el az Ő lébényi szentélyébe!

További információ:

www.szentjakabtemplom.hu

Vissza
Fel
Normál