×Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu

Figyelem! Az Ön által felkeresett archív weboldal már nem frissül. Amennyiben Győr Megyei Jogú Város megújult honlapjára szeretne ellátogatni, úgy kattintson ide: gyor.hu!

Túraútvonalak, nevezetességek

Túraútvonalak a Szigetközben

 

 

Rövid tekergés Szigetköz csücskében (25 km)


Egynapos túra


Győr központjából a Szigetköz felé a történelmi belvároson keresztül kell átkerekeznünk. A Győri Nemzeti Színház után Győr legszebb terei – Széchenyi tér, Dunakapu tér - után érünk el a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásához. A Mosoni-Dunán átérve azonnal jobbra fordulunk és az egy ideig szilárd burkolatú, majd a 14-es híd után burkolat nélküli töltésen kifelé, családi házas övezetben hagyjuk el a várost a Mosoni-Duna partján. Győrt a Mosoni-Duna bal-oldali töltésén elhagyva jutunk el Vénekig, a Szigetköz utolsó településéhez. Véneken, a Duna parton láthatjuk Győr-Gönyű kikötőjét. Innen a Duna töltésen továbbtekerhetünk, megnézve a Duna kavicsos zátonyait a hullámtengerben, vagy aszfaltos úton érhetünk el Nagybajcsra, ahonnan Vámosszabadi irányába tekerhetünk tovább.  Innen érdemes visszakanyarodni Győr-Bácsa felé, megnézni a Szavai csatorna partját, és Győr újépítésű városrészének házait megcsodálva Révfalu felé visszatekerni Győrbe.

 

 

 

 

Bepillantás Szigetköz varázslatos tájaiba (50 km)

 

Egynapos túra


Győr központjából a Szigetköz felé a történelmi belvároson keresztül kell átkerekeznünk. A Győri Nemzeti Színház után Győr legszebb terei – Széchenyi tér, Dunakapu tér - után érünk el a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásához. A hídon áttekerve változatlanul egyenesen áthaladva balra találjuk a Széchenyi Egyetem épületeit és az 1954-es szigetközi árvíz emlékművét. A Hédervári úton kifelé haladva a Mosoni-Duna holtága mellett hagyjuk el Győrt a kerékpárúton. A Szigetközbe vezető kerékpárúton kavicsbánya- tavak mellett kerekezünk, bal oldalon látva a Mosoni-Duna töltését. Már Győrladamérnál érdemes kimenni a folyó partjára, akár meg is lehet mártózni, vagy Dunaszeg előtt megcsodálni a morotva tavat, mielőtt tovább indulunk a kanyargós Mosoni-Duna partján Ásványráróra. Ásványrárón érdemes kimenni a Dunához, ahol útközben remek halászlevet ehetünk.  Az ásványi ágrendszerbe könnyen be tudunk menni kerékpárral, így csodálatos látványban részesülhetünk. Ásványráróról továbbkerekezve vagy a kerékpárúton vagy a töltésen érjük el Lipótot, ahol remek termálstrandon tudunk egy nagyot pihenni. Visszaindulva a Szigetköz egyik legromantikusabb szakaszán kerekezhetünk a Lipótot és Darnózselit összekötő gesztenyesor alatt.

 

 

 

 

Két nap a vadregényes Szigetközben (100 km)


Kétnapos túra


Az egynapos túrához hasonlóan érkezünk meg Lipótra, ahol továbbhaladunk Dunaremetén keresztül Püskire, onnan pedig Kisbodakra, majd kavicsos utakon és a töltésen Dunaszigetre. Kisbodakon, Dunaszigeten mindenképpen érdemes egyet kenuzni az ágrendszerben, amihez az ottani kempingekben lehet hajót és térképet bérelni. A Szigetköz legfelső szeglete Dunakiliti, ahol megtekinthető a Bős-Nagymarosi vízlépcsőrendszer és a hullámtéri vízpótlás néhány fő létesítménye. A kiliti ágrendszerben is érdemes vízre szállni, és megcsodálni a Szigetköz egyedülálló természeti vízvilágát. Kilitiről Feketeerdőn keresztül érkezünk meg Mosonmagyaróvárra, ahol a belváros mellett az egyetemnek is helyt adó várat ajánljuk meglátogatni. A Moson-Duna és a Lajta partjai, valamint a város strandja kellemes kikapcsolódást, pihenést nyújtanak. Mosonmagyaróvárról, Máriakálnokon vagy Halászin, a csodálatos Mosoni-Duna strandon keresztül indulunk Győr irányába. Jól járható földúton vagy aszfaltozott úton tudjuk elérni Kimlét, ahol megcsodálhatjuk a Mosoni-Duna elnyújtott kanyarjait, majd Héderváron keresztül tekerhetünk vissza Győrbe, immár újra a Szigetközi kerékpárúton.

 

 

 

 

Látnivalók a Szigetközben


www.szigetkoz.hu, www.szigetkozkerekpar.hu,

www.also-szigetkoz.hu, www.szigetkozinfo.hu

 

Szigetköz


Hazánk legnagyobb szigetét nem véletlenül nevezik a Duna ajándékának, hiszen annak hordaléka építtette fel. A táj gazdag növény- és állatvilága várja a természetkedvelő turistákat. Vízitúra- és horgászparadicsom. Kedvelt a túralovaglás, a vadászat és sétakocsikázás, Dunakilitin golfpálya várja a golf szerelmeseit. A Duna menti nemzetközi kerékpárút (EuroVelo6) része a Szigetközön átvezető szakasz.

 

 

 

 

Hédervár

 

www.hedervar.hu

 

A Héderváry-család birtoka volt. A falu ékessége a háromszintes, három saroktornyú kastély.  A Héderváry-család temetkezési helye a XIII. században épített Boldogasszony-kápolna. A Darnózselire vezető úton a vadgesztenyesor védett természeti érték.

 

 

 

 

Mosonmagyaróvár

 

www.mosonmagyarovar.hu

 

Már a római időkben katonai település Ad Flexum néven. A város főbb nevezetességei a vár, a Habsburgok főhercegi kastélya, a barokk Nepomuki Szent János szobor, a neoreneszánsz városháza, a Szent-Gotthárd templom és a Hansági Múzeum.

 

 

 

 

Túraútvonalak a Hanságban

 

Hansági tekergések a „lápok” vidékén (50 km)


Egynapos túra


Győr központjából a Szigetköz felé a történelmi belvároson keresztül kell átkerekeznünk. A Győri Nemzeti Színház után Győr legszebb terei – Széchenyi tér, Dunakapu tér - után érünk el a Rába és a Mosoni-Duna összefolyásához. A hídon áttekerve változatlanul egyenesen áthaladva balra találjuk a Széchenyi Egyetem épületeit és az 1954-es szigetközi árvíz emlékművét. A Hédervári úton kifelé haladva a Mosoni-Duna holtága mellett hagyjuk el Győrt a kerékpárúton.

Győrből a Mosoni-Dunát követve kerékpárúton érkezünk Dunaszegre. A Bolgányi hídon a Mosoni-Dunán átkelve hagyjuk el Szigetközt. A szántóföldek ölelésében lévő településeken túljutva érkezünk meg Mosonszentmiklósra, majd Lébénybe. Ott a román kori gyönyörű templomot mindenképpen érdemes megtekinteni, mely a Szent Jakab út része.  Innen már a Hanság természeti csodáié a főszerep. A Fehér-tó csodálatos madárvilágának megtekintése után Győrsövényház – Markotabödöge útvonalon érjük el Bősárkányt.

Bősárkányon északra fordulva pár km-t a főúton megtéve érjük el a Hanság egyik legszebb természeti látnivalóját, egy, az eredeti Hanság világát idéző vízi területet, a Nyirkai-hanyt. A madárlesből lenyűgöző kilátás nyílik a madarak ezreinek otthont adó területre.

Bősárkányról a Rábca vonalát követve Rábcakapi irányából visszaérkezünk Lébénybe, ahonnan Mecsér irányába érjük el a Mosoni-Dunát. Innen kerékpárúton bebiciklizünk Győrbe.

 

 

 

 

A Fertő-tóhoz a Hanságon keresztül- „madarak nyomában”- Sopron (100 km)

 

Hasonlóan a hansági tekergés útvonalához indul a túra a Nyirkai-hanyig. Bősárkányra visszatekerve Acsalag és Osli után északnak véve az irányt tekerhetünk át Pomogy (Pamhagen) irányába az országhatárig (innen az osztrák oldalon jó minőségű kerékpárúton haladva kerülhetjük meg a Fertő-tavat), majd Magyarországon maradva Fertődre érkezhetünk. Sarródon található a Fertő-Hanság Nemzeti Park magyarországi központja, amit javaslunk megtekinteni, mielőtt megcsodáljuk a Fertő-tó világát. A tó déli oldalának nádtengere mellett a part településeit összekötő kerékpárúton haladva Fertőszéplak – Hegykő – Hidegség kis kitérővel érdemes útba ejteni Nagycenket is – majd Balf után elérjük Sopront.

 

 

 

 

Látnivalók Hanságban

 

Lébény


www.lebeny.hu

 

Az egykori bencés apátsági templom a XIII. század első felében épült. A jáki mellett a Nyugat-Dunántúl egyik legjelentősebb románkori temploma, a Szent Jakab út állomása.

 

 

 

 

Túraútvonalak a Rábaközben

 

Rövid Hansági és Rábaközi túra (50 km)

 

Egynapos túra

 

Győr központjából a belváros utcáin haladva érjük el a Virágpiacot. A Karmelita templom mellett lévő Rába kettős hídon átkerekezve, majd jobbra fordulva a Termálfürdő –strand mellett érünk vissza a csónakházak mellett futó Mosoni-Duna töltésre. Kiérve a Rábca partján lévő uszodához, újra egy jobb kanyart veszünk, és a töltésen kifelé haladva érhetünk Abdára, majd Kunszigetre.

Kunszigetről Lébény településére tekerünk, majd a Fehér-tó páratlan madárvilágának megtekintése után Bezin keresztül Enesére érünk. Rábacsécsény felé indulva érdemes a Rába és a Marcal vizét magunkra locsolni. Lesvárpusztánál Koroncó felé kanyarodva érjük el Győr határát. Győr-Ménfőcsanakról már kerékpárúton Gyirmótot célozzuk meg, hogy a Rába partján tekerhessünk vissza Győrbe.

 

 

 

 

Tekergés a Rába partján (25 km)

 

Egynapos túra


Győr központjából a belváros utcáin haladva érjük el a Virágpiacot. Innen a Rába folyó töltése mellett haladunk, majd Győr hegesztett acél hídján áttekerve a túlpartra már tényleg a Rába folyó töltésén haladunk végig.

Győrből a Rábca kavicsos töltésén érjük el Rábapatonát. Itt található egy agárfutópálya, amit mindenképpen érdemes megtekinteni. A Rába másik jobb-oldali töltésén Győr felé haladva a Marcal töltését elérve visszakanyarodunk Koroncó irányába. Koroncóról Győr-Ménfőcsanakot aszfaltozott úton tudjuk elérni, ahol Gyirmótra kitekerve a Holt-Marcalon akár horgászhatunk is, illetve megtekinthetjük a tanösvényt, majd ismét a Rába partján tudunk Győrbe visszaérkezni.

 

 

 

 

Látnivalók a Rábaközben

 

Rábaköz

 

www.kapuvar.hu, www.csorna.hu

 

A Kisalföld egyik jellegzetes kistája a Rábaköz, ami leginkább népművészetéről ismert. Táncaik közül a kónyi, kapuvári, szanyi verbunk országos hírű. Világszerte ismert hímzései szorosan összefüggnek a népviselettel. Legismertebb étele a rábaközi perec.

 

 

 

 

Túraútvonalak Sokoróalján

 

Irány a gyarmati szőlőhegy (40 km)

 

Egynapos túra


Győr központjából a Baross hídon áttekerve, majd jobbra fordulva jutunk el a Kálvária utcáig. Onnan kifelé haladva a városból először a Kálvária dombot érjük el, majd a vasúti síneket elhagyva érünk ki a Pápai úton a Holt-Marcal mellett a 83-as főút melletti kerékpárútra. Győr-Ménfőcsanakon átbiciklizve érjük el a koroncói kereszteződést. Gyarmatra a Rábaköz irányába indulva Koroncó-Tét-Szentkút-Csikvánd útvonalon tudunk a leggyorsabban kiérni. A gyarmati szőlőhegy csodálatos présházai közül jó időben a Ság-hegy valamint a Somló, de még a Kab-hegy is látszik. Innen egy másik úton érdemes visszatekerni Győrbe, a Sokoró-alja lankáin Gecse-Szerecseny-Kajárpácen keresztül Felpécre érünk. Itt is csodálatos szőlőültetvények színesítik a tájat. A Sokoró legdélibb nyúlványát megkerülve érünk be Tényőre, ahol megcsodálhatjuk a régi idők építészeti remekeit is, a vályogházakat. Tényőről Győrújbaráton keresztül érkezünk vissza Győrbe, Gyarmatról akár vonattal is könnyedén visszaérkezhetünk Győrbe kerékpárjainkkal.

 

 

 

 

Rövid túra a Sokoró lábánál (25 km)

 

Egynapos túra


Hasonló útvonalon a pannonhalmi körtúra indulásához jutunk el Pannonhalmára az Apátsághoz. Onnan egy alsóbb rendű úton az új szőlőültetvények irányában gurulunk be a Sokoró két nyúlványa közé, Écsre. Itt is találhatunk remek borospincéket, vagy felkapaszkodhatunk a domboldalra, ahol a Rába-ring található. Innen visszacsorgunk Nyúlra, ahol mindenképpen érdemes megnézni Közép-Európa legnagyobb szurdokát. A hegybe vájt borospincék nyomában terepen visszabiciklizhetünk a hegyen keresztül Győrújbarátra, ahol csodálatos kilátás nyílik a városra, vagy a hegy lábánál a két települést összenövő aszfaltúton mehetünk vissza Győrbe.

 

 

 

 

Pannonhalmi körtúra (70 km)

 

Egynapos túra


Győr központjából a Városháza irányába indulva a Baross hídon áttekerve- a híd után jobbra kell fordulnunk a buszpályaudvart megkerülve, a Baross-híd alatt áttekerve jobbra fordulunk a Bartók Béla utcára. Gyakorlatilag innen végig teljesen egyenesen- áthaladva a város déli felén jutunk ki a városból (Balaton irányába). Az autószalon előtti utolsó körforgalomban balra kanyarodva Kismegyer irányában hagyjuk el Győrt.

Kellemes, alacsony forgalmú aszfaltozott úton pillanthatjuk meg Pannonhalma sziluettjét. A szántóföldek határolta úton végig szép kilátás nyílik a Győrújbarát-nyúli dombságra. Győrságot elhagyva Pázmándfalu községéből kanyarodunk rá az Apátság igazi kaptatóira. A komoly emelkedő után elsőként az Apátság Pincészete fogad minket, majd maga az Apátság főbejárata a dombtetőn. Onnan nyílik az Arborétum bejárata is. A domb másik oldalán találjuk a Látogatóközpontot, ahol jegyeket válthatunk az apátság megtekintésére, valamint a Viator éttermet, ahol finom falatokat, hűsítő italokat kóstolhatunk.

Innen továbbtekerve Ravazd irányában szépen fokozatosan kapjuk vissza a megmászott hegy magassági hajtóerejét.  Ravazdot átszelve a falu végén tudunk vizet vételezni, majd következik a 15 km-es erdei túraszakasz. Aszfaltozott, de már nem mindenhol jó minőségű erdészeti út féltávjánál ismét pazar kilátás nyílik a Pannonhalmi Apátságra, izgalmas hullámvasút az erdőben.

Tényőre begurulva megállhatunk egy jó ebédre, majd szintén egy aszfaltozott, nem túl forgalmas útszakasz után túránk utolsó kaptatójaként Győrújbarát következik. Innen már csak 10 km és ismét Győr belvárosában, a célban vagyunk.

 

 

 

 

Tekerjünk le a Balatonra (120 km)

 

Sokan nem tudják, hogy Győrből Magyarország egyik legkedveltebb úti célját, a Balatont kerékpárral úgy is el lehet érni, hogy csak pár km-t kell forgalmas főúton megtenni, és végig csodálatos tájakon tekerhetünk. Győr központjából a Baross hídon áttekerve, majd jobbra fordulva jutunk el a Kálvária utcáig. Onnan kifelé haladva a városból először a Kálvária dombot érjük el, majd a vasúti síneket elhagyva érünk ki a Pápai úton a Holt-Marcal mellett a 83-as főúthoz. Itt egyenesen Győrújbarát irányába kell haladnunk, majd a faluba beérve a házak között egy nagy jobb ívet leírva érünk be a falu központjába. Innen egy komoly emelkedő vár ránk a Győrújbaráti tábor irányába, a domb tetején egyenesen továbbhaladva gurulhatunk le a Tényő felé vezető útra.

Győr-Tényő-Sokorópátka-Gic útvonalon átkelünk a Sokorón, ahonnan már látni is a Bakony legmagasabb pontján, a Kőris-hegyen lévő „golflabdát”. Innen Bakonyszentlászló, majd Cseszneken keresztül Dudar a következő állomás, ahonnan némi emelkedő után Zirc következik. Innen a Bakony kis útjain keresztül érkezünk Hárskútra, ahonnan begurulhatunk Veszprémbe, hogy Balatonalmádi irányába, ahonnét már kiépített kerékpárúton megpillantjuk a tavat. Ha Hárskútról Márkó felé vesszük az utat, akkor pár km-t meg kell tennünk a 8-as főúton, de Herendtől ismét kellemes utakon a Kab-hegyet kerülve érünk Nagyvázsonyba, onnan pedig egy utolsó emelkedőn átkerekezve Dörgicsre, majd Balatonakalinál a Balaton körútra érkezünk.

 

 

 

 

Látnivalók Sokoróalján

 

Pannonhalma

 

www.bences.hu

 

A bencés rend első és legjelentősebb magyarországi monostora, amelyet 996-ban Géza fejedelem alapított. Az apátság késő román-kora gótikus bazilikája a középkori magyar építészet egyik remekműve, s ezt veszi körül a monostor épülete. A turisták számára látogatható még a Mátyás király korabeli kerengő és a klasszicista könyvtár. A Pannonhalmi Bencés Főapátság épületegyüttesét és környékét 1996 decemberében a Világörökség részévé nyilvánították. A monostort az ideérkezők csoportos vezetés keretében vagy önállóan audio guide készülékkel tekinthetik meg. Belépőt a Viator étterem melletti  Látogatóközpont épületében lehet vásárolni. A Pannonhalma-Sokoróalja Borvidék egyike a legkisebbeknek Magyarországon. A borvidéken szinte kizárólagosan fehér borokat kóstolhatunk, mint a Pannonhalmi Rajnai Rizling, az écsi Chardonnay, a nyúli Szürkebarát vagy a győrújbaráti Sauvignon Blanc.

 

 

 

 

Túraútvonalak a Duna mentén

 

Irány Komárom (40 km)

 

Egynapos túra


Győr központjából az Árpád úton kerekezzünk a nagy körforgalomig, ott jobbra kanyarodva a vasúti sínek felett átívelő hídon átkerekezünk, majd balra kanyarodva érkezünk meg a Fehérvári útra. A Fehérvári úton kifelé haladunk, elhagyjuk a bal oldalon lévő iparterületet, majd a körforgalomban Bábolna irányába kell fordulni. Győr egyik kertvárosi övezete mellett vezető kerékpárúton hagyjuk el a várost.

Győrt Bana irányában elhagyva szinte sík terepen jutunk el Bábolnáig, ahol a Bábolnai Állami Gazdaság birtokait, ménesét csodálhatjuk meg. Tovább Nagyigmándnál Ács irányába vesszük az irányt, és úgy jutunk be Komáromba. Itt található a Monostori Erőd, amit mindenképpen érdemes megtekinteni. Komáromban érdemes átmenni a Duna túloldalára, hol finom sörökkel kényeztethetjük magunkat, és megtekinthetjük a kettészakadt város történelmi részét. Hazafelé választhatjuk a nem annyira forgalmas 1-es utat, vagy akár vonattal is utazhatunk Győrbe.

 

 

 

 

A Duna mentén Budapestre (140 km)

 

Budapestre a Duna mentén is eljuthatunk


Győr központjából az Árpád úton kerekezzünk a nagy körforgalomig. Itt az Árkád bevásárlóközpont és a víztorony közötti úton haladjunk Budapest irányába. A benzinkútnál bal oldalon maradva a főút melletti kerékpárúton jutunk el a stadionig, ahol újra kicsit balra fordulva haladjunk tovább immár az úton. Átjutva az Ipar-csatorna hídján Likócs utcáin jutunk ki a városból. Az Ipar-csatornán egy rövid kitérővel jobbra fordulva meglátogathatjuk Győr állatkertjét.

Az 1-es főúton először Ácsra, majd Komáromba jutunk. Itt mindenképpen érdemes megnézni a Komáromi erődöt. Tovább indulva a szocialista idők egyik legnagyobb timföldgyárát jegyző Almásfüzitő után a 10-es főútra kanyarodva a Duna vonalát követve Neszmélyre érkezünk, ami Magyarország egyik legszebb borvidéke. Lábatlan és Nyergesújfalu ipartelepein túljutva meglátjuk az Esztergomi Bazilika égbe nyúló kupoláját. Innen továbbérkezve elérjük a Dunakanyart és Visegrádot, majd Szentendrét és végül Budapestet.

Sajnos ezen az útvonalon nagyrészt komolyabb forgalmi utakon tudunk csak kerékpározni. Érdemes kombinálni a két budapesti útvonalat: Tatáig Bábolna irányába menni, majd pedig a Tata-Szomód-Dunaszentmiklós-Neszmély útirányon elérni a Dunát.

 

 

 

 

Budapestre hegyen völgyön át (140 km)

 

A komáromi túra vonalán indulva Nagyigmándot Kocs felé elhagyva érkezünk meg Tatára. Itt mindenképpen tegyünk egy kitérőt a Tatai Öreg-tóhoz és a várhoz. Tatát északi irányba elhagyva már emelkedők nehezítik a tekerést, a Gerecse hegységbe érve találjuk az Aggostyáni arborétumot is. Tardost, majd Gyermelyt elhagyva Szomornál Zsámbék irányába fordulunk, ahol az egyik leghíresebb román kori templomot csodálhatjuk meg. Innen már Budapest agglomerációjában -Pátyon keresztül - Budakeszinél érünk a fővárosba.

 

 

 

 

Túra a Bakony elnyúló lankáin (100 km)

 

Győrből kelet felé indulva a Győr – Tata - teraszvidék tájain tekerhetünk el Bőny, Bana településeken keresztül Bábolnára. Onnan dél felé fordulva a Concó völgyében érhetjük el Kisbért, a „Bakony kapuját”, ahol érdemes megtekinteni a Batthyány - kastélyt és a katolikus templomot is. A túránk innen a Kisalföld peremén folytatódik a Bakony lábánál, így jutunk el Tápszentmiklósra. Az utolsó szakaszon a Pannonhalmi Apátság tornyának irányát megcélozva, a Bakony legészakibb nyúlványa, a Sokoró mellett végigtekerve érkezünk meg Győrbe.

 

 

 

 

Látnivalók a Duna mentén

 

Komárom

 

www.komarom.hu, www.fort-monostor.hu

 

A Duna mentén elterülő gazdag történelmi múlttal rendelkező Komárom az „erődök városa”. A teljes komáromi erődrendszer kerülete megközelíti a 15 kilométert. Az észak-komáromi rész (ma Szlovákia) legjelentősebb tagjai az öreg- és az újvár, a dél-komáromi tagok pedig az Igmándi, Csillag és a Monostori Erőd. A város fő vonzereje a termálfürdő, mely az 1263 méter mélytől feltörő 58°C-os gyógyvízre épül. A Komáromhoz tartozó Szőnyt (Brigetio) az egykori római Pannonia provincia egyik legjelentősebb településének tartják. A közeli városok múzeumai római emlékekben gazdagok.

Vissza
Fel
Normál